Vikend smo pričeli v soboto, 23.3.2024, ko so se na Vransko pripeljali mali planinci planinskega krožka v Nazarjah pod mentorstvom Mance Hudales. Na avtobusni postaji Vransko sva jih pričakala z Valerijo, nato smo se skupaj odpeljali proti Šentjoštu. Tam smo na križišču izstopili in otrokom predstavili planoto Dobrovlje ter njene geološke in kraške posebnosti. Nato smo se odpravili na mini pohod do Štabernice, kjer sva z Valerijo predstavila jamarstvo in naše poslanstvo. Nato smo počasi in previdno vstopili v jamo. Ob sprehodu skozi jamo smo spoznavali vse lepote in posebnosti, ki jih nudi jama. Na koncu smo ugasnili luči in se sočili s temo in mirom, ki ga otroci redko doživijo v tem hrupnem svetu. Nato smo se vrnili na sonce in v dolino. V dolini smo si ogledali vhod v Veternico in izvir pri Podgrajski jami, kjer smo zaključili izlet in si pomahali v slovo.

V nedeljo 24.3.2024 smo zopet odšli na Dobrovlje, tokrat v Vračko zijalko. Namen je bil ponoviti najbolj pomembno stvar, da je naš korak po jamah varen: to je prva pomoč. Vodil jo Filip Kuntu v Vrački zijalki.  Najprej smo se lotili oživljanja. Nato smo zaigrali scenarij poškodovanega jamarja v jami. Ugotoviti je bilo treba mesto poškodbe, narediti hitri pregled in nato iti ven poklicati 112. Pri klicu na 112 dva smo ponovili vse, kar je potrebno povedati, ko kličeš na pomoč. Odličen dopoldan v prelepem vhodnem delu Vračke zijalke smo preživeli in osvežili znanje. Hvala Filipu in vsem, ki so se udeležili tečaja.

V ponedeljek 25.3.2024 popoldne pa mi ni dala miru jama, ki jo je opazil Gregi med raziskovanjem partizanske bolnišnice pod spodmolom v Štrukljevih pečeh. Zato sem se vrnil na kraj, pregledal še spodnji del skal in nato odšel do Gregijeve jame. Zelo lepa jama z dvema vhodoma, ki se krožno v jami povežeta. Nameril sem 12 metrov. Je pa to edina jama, ki smo jo opazili, ko smo pregledovali te velike skalne peči. Jamo je Gregi poimenoval Pumina past, po svoji psički Pumi, ki je drugače pogumen rotvajler, ampak plezanje po strminah pa ji ni bilo najbolj všeč.

Zapisal: Maks Jamski

Foto: Valerija, Maks Jamski

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja