Na prelazu Lipa v Štrukljevih pečeh je Gregi nas spodbudil za raziskave spodmola, kjer je bila nekoč partizanska bolnišnica. Prelepo nedeljsko popoldne smo preživeli v teh pečeh in raziskovali Gregi, Veles in jaz. Nekaj zapisa o bolnišnici:

»Nad Rovtom pod Menino je bila v strmem izredno težko dostopnem skalovju imenovanem Štrukljeve peči manjša pomožna bolnica. Namenjena je bila predvsem ranjenim borcem Šlandrove brigade. V njej se je zdravilo 6 borcev, ki so bili ranjeni v Jakovem dolu nad Vranskim. V njej se je zdravil tudi poveljnik 14.divizije Jože Klanjšek – Vasja.

Objekt pod previsno skalo je bil spredaj in stransko zaprt in je zadostoval le za nekaj ranjencev in bolničarja. Bolnico je vodil domačin Jože Glojek – Drino, po domače Mliner iz Spodnjih Kraš. V veliko pomoč pri oskrbi bolnice sta mu bila tudi brata Johan in Gustl Remic. S hrano pa jo je največ oskrboval Matevž Šporin , Štukljev oče iz Rovta. Na njegovi kmetiji je bila tudi javka za to bolnico.

Ker je bil kraj izredno težko dostopen in objekt pod skalo zelo vlažen so bolnico junija 1944 prestavili na dostopnejše mesto v gosti mladi gozd na Gole vrtače. Tu so zgradili pol vkopano brunarico pokrito s smrekovo skorjo in dobro zamaskirano. Na tem mestu je bolnica delovala do konca vojne. Objekta sedaj ni več, je pa na mestu, kjer je bil postavljena spominska plošča iz zlitine brona vgrajena na trdno skalo. Verjetno so v teh dveh objektih za ranjence skrbeli samo bolničarji, zdravnik pa je prihajal v kontrole le občasno.

Viri: Bert Savodnik, Zadrečka dolina v uporu 1941-1945;
Stane Terčak, Na Dobrovljah pa smreke cveto, PV

Zapisal: Maks Jamski

Foto in video: Gregor Jelen

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja